LUPin uudet nettisivut ovat osoitteessa www.luppi.fi. Suurin osa tämän vanhan wiki-pohjaisen sivuston sisällöstä on siirretty uusille sivuille. Päivittäkää linkkinne!

Päiväleirien erityispiirteitä

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Päiväleirin valmistelut

Päiväleiriä suunnitellessa on hyvä muistaa, että ohjaajia on usein vähemmän kuin yöleireillä, tosin vastaavasti lapsiakin on vähemmän (n.15). Kannattaa siis miettiä, miten laajoja ohjelmia voidaan vetää, jotta resurssit riittävät ja vältetään turha stressi. Ohjaajien kannattaa tutustua hyvin toisiinsa, ja pohtia, miten omia ja toisten tietoja ja taitoja voi hyödyntää leiriohjelmassa.

Lisäksi ohjaajien on hyvä tutustua yhdessä leiripaikkaan ja leiripaikan mahdollisesti tarjoamiin valmiisiin ohjelmiin (esim. luontopolut). Kannattaa myös selvittää leiripaikan säännöt ja käyttöön liittyvät rajoitukset, esim. onko paikassa iltakäyttäjiä, vai onko talo vain päiväleirin käytössä.

Leiripaikassa voi myös olla valmiina materiaaleja päiväleirien käyttöön - tai sitten ei. Kannattaa tutustua hyvin leiripaikan varusteluun, jotta tiedetään, paljonko materiaaleja on tuotava itse ja jotta vältyttäisiin päällekkäisiltä hankinnoilta. Kun rajoitukset ja mahdollisuudet on kartoitettu, voidaan keskittyä pohtimaan tarkemmin itse leiriohjelmaa.

Huomio, lapsia!

Päiväleireillä lapset tulevat leirille aamulla ja lähtevät taas kotiin iltapäivällä. Ensimmäisinä paivinä kannattaa keskittyä tutustumiseen ja ryhmäytymiseen, jotta lapset oppivat tuntemaan toisensa ja ohjaajansa. Tutustuminen on tärkeää, sillä lapset pääsevät joka ilta kotiin näkemään kavereitaan ja perhettään, eikä lapsille välttämättä synny yhtä voimakasta sidettä leirikavereihin ja ohjaajiin kuin yöleireillä. Päiväleireilläkin voi jakaa lapset ryhmiin ja valita jokaiselle ryhmälle oman kummin tai luotto-ohjaajan kuten yöleireillä. Ohjaajien on huolehdittava, ettei ketään kiusata ja että kaikkein pienimmätkin pysyvät porukassa.

Ohjelma ja retket

Päiväleirien ohjelma on periaatteessa samanlaista kuin yöleireilläkin, ja jotkin yöleiriohjelmat (esim. useimmat leikit) soveltuvat suoraan päiväleiriohjelmiksi. Toisaalta päiväleireillä kannattaa ottaa huomioon, että aikaa ohjelmien vetämiseen on vähemmän kuin yöleireillä, koska aikaa on vain reilu puoli päivää. Laajimmat ja aikaavievimmät askarteluohjelmat (esim. kankaanpainanta) kannattaa ainakin aloittaa leirin alkupuolella, jotta niitä voi tarpeen mukaan jatkaa myöhemmin. Leiripäivän päätteeksi ohjaajien kannattaa pitää pikku palaveri, jossa käydään läpi seuraavan päivän ohjelma ja vetovastuut.

Leiripaikan ympäristössä voi vetää pieniä ympäristöohjelmia ja leikkejä. Lisäksi päiväleirin aikana voi tehdä yhden tai useampia pidempiä päiväretkiä, joilla voidaan viipyä koko päivä. Retkelle voi mennä esim. lähimetsään, rannalle (jolloin lapset pääsevät uimaan), luonnontieteelliseen museoon, lintutorniin... Retkelle voi myös pyytää mukaan jonkun tutun luonto/kierrätys/aktivismiasinatuntijan vierailevaksi tähdeksi kertomaan lapsille omasta erityisalastaan. Mahdollisuuksien mukaan retkipaikkaan kannattaa kävellä. Jos tarvitaan julkista liikennettä, liput/lippurahat kannattaa varata valmiiksi etukäteen.

Päiväretkistä on hyvä tiedottaa ajoissa myös vanhemmille (jo esim. leirikirjeessä), jotta he tietävät pakata lapselle mukaan säänmukaiset varusteet tai muita tarpeellisia kamppeita.

Kannattaa ainakin ajatuksen tasolla varautua myös sateen mahdollisuuteen ja pohtia mitä sateen sattuessa tehdään. Retket ja ohjelmat voi hyvin järjestää sateesta huolimatta, kunhan kaikilla lapsilla on hyvät sadevarusteet. Sisällekin voi jäädä sateella, joten jo leirin suunnitteluvaiheessa voi ideoida sopivia sadepäivän ohjelmia. Sisälläolo kuitenkin usein villitsee lapsia, joten kannattaa viettää ulkona niin paljon aikaa kuin mahdollista.

Koska syödään?

Päiväleireillä tarjotaan yleensä lounas ja välipala leiripaikassa. Leirikokille kannattaa kertoa leirin retkisuunnitelmista etukäteen ja sopia retkien ruokahuollosta. Kokki voi tehdä retkiruuan edellisenä päivänä valmiiksi, jolloin se lämmitetään retkellä trangialla tai tulentekopaikalla. Voidaan myös varata ainekset valmiiksi ja valmistaa ruoka yhdessä lasten kanssa retkipaikassa, mikä voi samalla olla myös yksi ohjelmanumero.

Vinkkejä päiväleirikokille

Erityishuomioita Pauligin huvilasta

Pauligin huvila on LUPin päiväleirien tukikohta ja siellä sijaitsee myös LUPin kerhohuone ja toimistoja. Lasten tavaroita voi säilyttää kerhohuoneessa. Lapsille kannattaa kertoa, että talossa on ihmisiä töissä -mahdollisesti myös leirin aikana- joten talossa ei saa pitää meteliä. Myös käytävillä juoksentelu on kiellettyä, koska vanhan huvilan lattiat ovat paikoin selvästi vinoja ja voivat aiheuttaa kompastumisia ja vammoja.

Kerhohuoneen kaapeista löytyy hurjasti erilaisia piirustus-ja taiteilutarvikkeita, kirjoja ja myös joitain luonnonharrastustarvikkeita ja aistiharjoitusmatskuja. Kaappien sisältöön kannattaa tutustua.

Huvilan piha on hoidettua puistoaluetta, joka silti tarjoaa mahdollisuuksia kaupunkilintujen ja kasvien tutkimiseen. Etupiha on melko rauhallinen ja siinä on helppo vetää leikkejä rajatulla alueella. Kuitenkin ympäröivä Sibelius-puisto ja Sibelius-monumentti vilisevät turisteja kesä-aikaan, joten pikku retkien tekemistä turistilaumojen sekaan kannattaa harkita tarkkaan. Myös talon vieressä olevat kiinnostavat kalliot ovat usein auringonpalvojien valtaamia. Kalliolta on myös joskus löydetty huumeruiskuja ja usein siellä on rikottuja kaljapulloja, joten esim. roskienkeruutalkoita ei kannata lasten kanssa järjestää kallioilla. Huvilalta löytyy myös kellari ja vintti, joita voi käyttää. Vintissä kannattaa varoa katosta tulevia nauloja.

Tästä takaisin Leiriohjaajille