LUPin uudet nettisivut ovat osoitteessa www.luppi.fi. Suurin osa tämän vanhan wiki-pohjaisen sivuston sisällöstä on siirretty uusille sivuille. Päivittäkää linkkinne!

Kerhonohjaajille

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ajankohtaista

  • Muista palauttaa palkka- ja palautelomake sekä ilmoittaa, jatkatko ohjaajan syksyllä!


BYROKRATIA

  • Kerholomake: muista palauttaa mahdollisimman pian kerhon alettua
  • Kerholaisten liittymislomakkeet: jaa kerholaisille heti kerhon alettua, kerää heiltä takaisin vanhempien täytettyä ne ja kerää niistä itsellesi tarvittavat yhteystiedot. Toimita lomakkeet Luppiin.
  • Palkkalomake: palauta verokortin kera kerholukukauden päätyttyä
  • Palautelomake: palauta palkkalomakkeen mukana. Näin saamme ohjaajien palautteen avulla kehitettyä kerhotoimintaamme ja tuettua ohjaajia jatkossa entistä paremmin.
  • Kerhodiplomi: ei varsinaisesti byrokratiaa, mutta voit jakaa lapsille kerhovuoden päätteeksi. Löydät myös diplomin moodlesta.
  • Lomakkeet löydät Luonto-Liiton Moodlesta kohdasta Perushakemisto -> piirit -> Uudenmaan piiri -> Kerhot. Moodlen tunnus on piiri ja salasana siili.


MATERIAALIT

  • Kerhot saavat käyttää materiaalihankintoihin 50 euroa lukukaudessa. Monet kerhopaikat tarjoavat kuitenkin käyttöön paljon materiaaleja, kuten askartelutarvikkeita.
  • Lupista on lainattavissa mm. seuraavia välineitä ja materiaaleja:

- luuppeja
- ötökkäpurkkeja
- petrimaljoja
- taivaspeilejä
- värikarttoja
- haaveja
- kiikareita
- puukkoja
- määritysoppaita (linnut, kasvit, ötökät, hyönteiset, jäljet)
- lintujen ja sienien tunnistuskortit
- satukirjoja
- Olipa kerran planeetta Maa -dvd
- Eritrea - Vesi vähissä -dvd (Unicef)
- lintumuistipeli
- Kasvi 36 -peli
- pelikortteja
- happosadepyykkipojat
- värikyniä, liituja, vesivärejä, kangasvärejä
- liimaa, saksia, paperia, teippiä
- lankoja ystävännauhojen tekemistä varten
- vanhoja Luonto-lehtiä, luontoaiheisia postikortteja ja leikkokuvia linnuista esim. askartelua varten


Lisäksi joitakin materiaaleja on lainattavissa ENYn ja VaLun toimistoilta. 
  • Kierrätyskeskuksen askartelupörssi: Askartelumateriaaleja voit käydä noutamassa ilmaiseksi Kierrätyskeskuksen askartelupörssistä osoitteesta Lönnrotinkatu 45. Sisältö on vaihteleva, mutta voit löytää esimerkiksi kangastilkkuja, erilaisia purkkeja, pahvirullia, nappeja, rikkinäisiä leluja tuunattavaksi sekä hyvällä tuurilla kartonkia.


LEIKKEJÄ

Luonto-Liiton luontoleikkivihkosta löytyy paljon tuttuja ja uusia leikkejä kerhossa leikittäväksi. Mikäli keksitte uusia leikkejä, joita ei siellä ole, voitte toimittaa ne tiedoksi Luppiin, niin saadaan hyvät leikit kaikkien käyttöön.

Lisää leikkejä löydät täältä.


HARJOITTEITA

Erilaisia aistiharjoituksia on mukava tehdä kerholaisten kanssa luontoherkkyyden herättämiseksi ja luonnon tarkastelemiseksi erilaisista näkökulmista. Monet aistiharjoitukset ovat osa maakasvatusta, joka pyrkii juuri luontoherkkyyden herättämiseen ja luonnon hahmottamiseen kokonaisuutena.

Monia harjoitteita löytyy esimerkiksi luontoleikkivihkosesta ja kerhokansiosta. Hyviä harjoitteita löydät myös täältä.


SATUJA

Satukirjoja on lainattavissa Lupista ja hyviä satukirjoja löydät myös kirjastoista. Myös internetissä on hyviä ympäristökasvatus- ja luontoaiheisia satuja.

Ympäristösalaisuuksia - satu jätteistä ja kaatopaikoista

Sininen saari - satu uhanalaisuudesta

Olli Oravainen ja Mari Muurahainen -satu hyönteisistä ja muurahaisista

Muovipullon tarina

Lista metsäaiheisista saduista ja runoista - joukossa mm. kerhonohjaajan suosittelema runokirja kerhojen loppurauhoittumiseen: Nalle Karhu - Metsärunoja lapsille.


TEHTÄVIÄ

Ohjaajille on olemassa materiaalipino, johon on kerätty mm. erilaisia ristikoita, tunnistustehtäviä ja muuta hauskaa. Kaikkea materiaalia ei ole olemassa sähköisenä, joten mikäli sinulla ei ole materiaalipinoa, pyydäthän sen Lupista. Osa tehtävistä on ladattu moodleen (ohjeet kohdassa Byrokratia).

Myös netistä löytyy jos jonkinlaisia tehtäviä tehtäväksi. Osan niistä voi tehdä vain netissä, mutta mikäli vain pääsette kerhopaikassa koneen ääreen, voi sekin olla hauska tapa perehtyä asioihin.

Turun biologisen museon eläintehtäviä lapsille

Luontotehtäviä lapsille - Luonnontieteellinen keskusmuseo

Eläintietovisa

Otavan oppimateriaalien tehtäviä

Värityskuvia tulostettavaksi

Värityskuvia 2

Värityskuvia 3

Luontoaiheisia muistipelejä

HSY:n Vesikoulu

Luonto-Liiton susidraama-materiaali

VALMIITA KERHOKERTOJA

Valmiiksi suunniteltuja kerhokertoja löytyy kerhokansiosta ja Luonto-Liiton Siilin Supinat -blogiin tulee välillä kerhoissa suoraan hyödynnettävissä olevia vinkkejä. Tästä löydät valmiita kerhokertoja, joista osa on myös kerhokansiossa sekä ladattuna moodleen. Sieltä löydät myös Kevättuuli-powerpointit, joita voit käyttää kerhossa.

Huomaathan, että vaikka valmiit kerhokerrat on tehty helpottamaan ohjaajien työtä, kannattaa ne käydä vielä läpi ja tarvittaessa muokata omalle ryhmälle sopivaksi. Osalle ryhmistä valmista ohjelmaa saattaa olla liian vähän kerhokertaa kohti, toiset ryhmät eivät puolestaan välttämättä ehdi toteuttaa koko ohjelmaa. Toimivuus riippuu mm. ryhmän koosta sekä lasten keskittymiskyvystä ja innostuneisuudesta. Voit muokata näitä ohjelmia myös omien vahvuuksiesi ja tietojesi mukaan.

HUOM! Voit tilata myös Birdlifestä lintukummin pitämään kerhollesi linturetken. Lupista voi puolestaan pyytää jotakuta (Terhi tai joku retkiryhmäläinen) vetämään retkeilykerran, jolloin voidaan esimerkiksi tehdä kaakaota tai mehua trangialla.

Tässä kerho-ohjelmia jaoteltuna vuodenaikojen mukaan sekä kaikkina vuodenaikoina toteuttavissa olevat ohjelmat yleisempien teemojen mukaan:

Syksy

Talvi

Kevät

Ympäristönsuojelu

Luonnonharrastus

Muut

Retkikohteita

Vinkkejä kerho-ohjelmaa varten löydät myös linkkilistasta sekä monipuolisia vinkkejä, leikkejä ja harjoitteita jos jonkinlaisiin tilanteisiin ja teemoihin löytyy erityisesti Moreenian Luontotekemistä-sivulta.

Netistä löytyy myös paljon muuta materiaalia, joten siitä vain googlaamaan ja etsimään :)


YMPÄRISTÖKASVATUS YLEISESTI

Kirjallisuutta

Cantell, Hannele (2000). Ympäristökasvatuksen käsikirja

Kajanto, Anneli (1992). Ympäristökasvatus.

Käpylä, Markku & Walström, R. (1994).Ympäristökasvatuksen menetelmäopas

Van Matre, Steven (1998). Maakasvatus - Uusi alku - Earth Education

Lisää kirjallisuusvinkkejä.


Hyödyllistä kirjallisuutta ja oppaita lasten kanssa luonnonharrastamiseen

Lennu Liito-orava ja suuri mysteeri

Mystisen Liskon Etsijät - luontotehtäviä ja tarinoita (Luonto-Liiton julkaisu)

Nikkinen, Irja Metsämörri. Suomen Latu 2000.

Tuomaala, Tuija Luonto tutuksi: vinkkejä vanhemmille. Gummerus 2002.


Teorioita

Ympäristökasvatuksen teorioiden avulla voi hahmottaa itselleen esimerkiksi luontosuhteen syntymistä asteittain ja mitä kannattaa ottaa huomioon ympäristökasvatusohjelmaa suunnitellessaan. Alla linkit kahteen oleelliseen malliin.

Palmerin puumalli

Jerosen ja Kaikkosen talomalli