LUPin uudet nettisivut ovat osoitteessa www.luppi.fi. Suurin osa tämän vanhan wiki-pohjaisen sivuston sisällöstä on siirretty uusille sivuille. Päivittäkää linkkinne!

Vinkkejä päiväleirikokille

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Leirikokin tehtävä on yksi leirin vastuullisimmista. Nälkäinen lapsi on usein vihainen, eivätkä ohjaajatkaan pysty tekemään töitä tyhjällä vatsalla. Hyvä ruoka pitää niin lapset kuin ohjaajatkin hyvällä tuulella ja on tärkeä osa onnistuneen leirikokemuksen kannalta.


Hyvin suunniteltu...

Leirikokin työ, kuten mikä tahansa muukin leirityöläisen tehtävä, alkaa hyvällä suunnittelulla ja valmistautumisella. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa käydä tutustumassa leirikeittiöön ja sen työvälineisiin etukäteen. Toisinaan järjestöillä voi olla omia, aiemmilta päiväleireiltä tai retkiltä yli jääneitä raaka-aineita (esim. kuiva-aineita, mausteita, sokeria), jotka voi käyttää hyväksi. Kysyminen kannattaa!

Kokin täytyy ottaa huomioon leiriläisten ja ohjaajien mahdolliset allergiat. Leirin johtajalta tai järjestön työntekijältä kannattaa pyytää leiriläislista. Listasta näkee myös, kuinka monelle hengelle ruokaa pitää riittää. Leirin johtajalta kannattaa myös kysellä vaikkapa sähköpostilla, järjestetäänkö leirillä retkiä ja millaisia ruokatoiveita retkipäivien suhteen on. Jossain vaiheessa pitää myös ottaa selvää leirin ruokailuajoista, joista yleensä päättää myös johtaja. Kun ruoka on joka päivä ajallaan, syntyy turvallinen päivärutiini ja kaikilla on hyvä mieli. Leiriruoan budjetista sovitaan järjestötyöntekijän kanssa.

Suunnittele ruokalista mahdollisimman valmiiksi ennen leiriä, jotta voit leiriviikolla keskittyä täysillä itse kokkaamiseen. LUPin periaatteen mukaan ruoan tulee olla kasvisruokaa. Ei kannata säikähtää, vaikka aiempaa kokemusta kasviskokkauksesta ei olisi kovin paljon. Etsi reseptivinkkejä kirjaston kasviskeittokirjoista ja netistä. Reseptejä ei ole pakko noudattaa orjallisesti, vaan niitä voi yksinkertaistaa tai monipuolistaa oman maun mukaan. Kirjoita ylös, mitä raaka-aineita tarvitset.

Muista ruokalistaa suunnitellessasi kokkausten ensisijainen kohderyhmä, lapset. Leiriruoan ei tarvitse olla olla ranskalaista gourméta, päin vastoin lapsille maittaa usein paremmin tuttu ja turvallinen perusruoka. Muistele millaisia ruokia itse tykkäsit syödä pienenä. Spaghetti ja kastike on varma hitti, kun taas couscous ja munakoiso jäävät helpommin lautasen reunalle.

Kauppaan!

Ensimmäisen leiripäivän aamuna leirikokin ensimmäinen tehtävä on käydä kaupassa. Ostosten joukossa kannattaa olla ainakin näkkäriä, margariinia, mehua, pesuaineita, mausteita yms. perustarvikkeita, joiden tärkeyden tajuaa vasta, kun ne puuttuvat. Ekan päivän ostokset ovat usein kaikkein suurimmat, varaa mukaan paljon kangaskasseja. Myös reppu on hyvä painavien tarvikkeiden kantamiseen. Ostoslista helpottaa muistamista. Suosi vähän pakattuja ja jalostamattomia perusraaka-aineita (kotimaiset irtovihannekset ja -juurekset, tumma pasta).


Keittiössä muistettavaa

  • Aloita ruoanlaitto pesemällä kädet. Hygieniasta huolehtiminen on tärkeää kokattaessa isolle porukalle.
  • Ole huolellinen työ- ja paloturvallisuuden kanssa. Liiku rauhallisesti ja käsittele isoja veitsiä ja kuumia kattiloita turvallisesti.
  • Älä nuku. Vahdi etteivät keitokset pala pohjaan tai sämpylät kärähdä uuniin.
  • Yritä arvioida ruoan menekkiä. Ruoan loppuminen kesken on pahempi tilanne, kuin jos ruokaa jää yli. Ensimmäisenä leiripäivänä lapset saattavat jännittää ja syödä vähemmän kuin olettaisi. Lisäksi lapset saattavat inhota tai rakastaa eri ruokalajeja täysin sattumanvaraisesti.
  • Kasvisruoka saattaa epäilyttää lapsia, joten ruoan kasvisperäisyyttä ei kannata mainostaa.
  • Maistele tekemiäsi ruokia, mautonta ruokaa lapset eivät syö. Tuoreilla ruukkuyrteillä saa helposti lisää makua.
  • Ruoan valmistuksen lisäksi kokin tehtäviin kuuluu astioiden ja ruokailuvälineiden vieminen ruokailuhuoneeseen ennen ruokailua ja tiskaaminen ruokailun jälkeen.
  • Seuraavan päivän ruokien valmistusta voi helpottaa edellisenä päivänä esim. pilkkomalla vihannekset tai leipomalla evässämpylät valmiiksi, jos energiaa riittää.


Retkikokkailua

Päiväretket kuuluvat usein päiväleirin ohjelmaan ja saattavat aiheuttaa muutoksia normaaliin ruokailurytmiin. Retkien ruokahuollosta kannattaa jutella johtajan kanssa.

  • Välipalan ja lounaan paikat voidaan vaihtaa: retkelle otetaan mukaan evässämpylät, ja lämmin ruoka syödään retkeltä palattaessa.
  • Kokki voi lähteä mukaan retkelle ja valmistaa/ lämmittää ruoan paikan päällä esim. trangioilla (lainaa Wempaimistosta).
  • Kokki voi antaa retkeilijöille mukaan valmiiksi pilkotut raaka-aineet, ja retkeilijät valmistavat ruoan itse. Hyvä ohjelmanumero esim. erätaito-teemaiselle retkelle.


Esimerkkiruokalista

  • Maanantai: Spaghettia ja soijakastiketta, vihreää salaattia, välipalaksi mansikkakiiseliä
  • Tiistai: Evässämpylät, hedelmä, lounaaksi kasvisrisottoa
  • Keskiviikko: Juuressosekeittoa, välipalaksi pannaria
  • Torstai: Kasvishernekeittoa, pestosarvia, välipalaksi pullia
  • Perjantai: Kasvispihvejä ja perunamuusia, välipalaksi hedelmäsalaattia ja lettuja


Kauheaa kasvisruokaa!

Leiriläinen: Mitä on ruokana?

Kokki: Hernekeittoa

Leiriläinen: Onko siinä kasvista?

Kokki: --? Joo.

Leiriläinen: Hyyi, mä en voi syödä kasvista!! (takana jo kolme päivää pelkkää kasvisruokaa)


Leiriläinen: Millon syödään? Mitä ruokaa?

Kokit: Porkkanapihvejä.

Leiriläinen: Yäk! Ette te SAA tehdä lapsille INHOTTAVIA ruokia! (ihan hyvin silti maistui...)