LUPin uudet nettisivut ovat osoitteessa www.luppi.fi. Suurin osa tämän vanhan wiki-pohjaisen sivuston sisällöstä on siirretty uusille sivuille. Päivittäkää linkkinne!

Ympäristökasvatus leirillä

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ympäristökasvatus

Ympäristökasvatuksessa tarkoitus on lisätä ihmisen tietoisuutta ympäristöstä, sen suojelusta ja miksi se on niin tärkeää. Tarkoitus on opettaa vastuun ottoa omista teoistaan, miten omat teot heijastuvat ympäristöön.

Luontoleirillä ympäristökasvatus ei ole vain yksittäisiä luonto-ohjelmia vaan kattaa koko leirin ja näkyy myös leiriarjessa esimerkiksi kasvisruoan syömisenä. Tämä ei tarkoita, että kaiken leiriohjelman olisi oltava vakavaa tai ihan kaiken tarvitsisi liittyä luontoon; kyllä leiriin aina yksi futismatsi tai muu sellainen mahtuu.

4T: tieto-taito-tunne-toiminta! Eli edelliset kolme johtavat viimeiseen.


Ympäristökasvatuksen menetelmät

Havainnointi

Varmasti kaikki ovat viimeistään koulussa biologian tai ympäristöopin tunnilla tehneet havaintoja ympäristöstään, on bongailtu lintuja, tai kerätty kasveja. Kouluissa kuitenkin usein painotus on usein lajien tunnistamisella, jonka ei kuitenkaan tarvitse olla pääpainoitus luontoleirillä.

Tarkoituksena on herättää ihmisen oma kiinnostus ympäristöä kohtaan, osoittaa miten monimuotoinen luonto on. Varsinkin lasten kanssa kannattaa esittää kysymyksiä jotka johtaa lapsen itse tutkimaan tarkemmin kohdetta, esimerkiksi kuinka monta jalkaa sillä on? tai minkä muotoinen sinun mielestäsi tämä lehti on?

Esimerkkiohjelmia: Ötökkäohjelmat, kasvien kerääminen ja prässäys, leijojen rakentaminen (tuuleen ja siihen liittyvien ilmiöiden havainnointi).


Elämykset

Lähes kaikki ympäristökasvatus pohjautuu siihen, että pyritään antamaan positiivinen kokemus luonnosta. He joilla on positiivisia luontokokemuksia todennäköisesti haluavat suojella ympäristöä myöhemmin.

Saako lapsi kotona kiivetä puuhun? Saako hän kulkea metsässä? Saako hän tutustua eläinlajeihin? Saako hän haistaa/maistaa/nähdä/kuulla/tuntea? Miltä maistuu kallioimarteen juuri? Entä miltä tuntuu sammal paljaiden jalkojen alla? Miltä kuulostaa satakieli ja miltä näyttävät leppäkertun kasvot? Miltä tuoksuu niittyleinikki?

Tutustumistehtäviä

Taivaskävely

Taivaskävelyssä ollaan jonossa käsi edessä olevan olkapäällä. Toisella kädellä pidetään pientä peiliä silmien alla niin että katsotaan ympäristöä vain tämän peilin avulla. Ensimmäisellä ei ole peiliä ja hän johdattaa jonoa esimerkiksi puiden oksiston ali (näyttää kuin kävelisi oksien keskellä) jne mutta valiten reittinsä niin ettei siihen tule esteitä kuten juuria koska jonossa olevat eivät voi nähdä niitä.

Luontokolo

Jokainen valitsee rajatulla alueella (esim äänen kantaman sisäpuolella) itselleen oman paikan jossa on hyvä olla. Siellä voidaan tehdä erilaisia harjoitteita esimerkiksi tutustua mitä kasveja ja eläimiä siellä on, mitä siellä kuuluu, rakentaa sinne omalle mielikuvitusolennolle koti, jne.

Tuoksukoktail

Filmipurkki tms jokaiselle johon kerätään tuoksuvia asioita, EI hyönteisiä eikä kakkaa vaan mieluummin kasvin osia, sammalta, vettä lätäköstä tms. Kierrätetään purkkeja kaikkien tuoksuteltavina.

Luonto-cd

Jokaiselle cd muotoinen paperi/pahvi ja 5-10 min aikaa. Kirjoitetaan paperiin mistä suunnasta kuuluu mitäkin ääntä, koitetaan sanallisesti kuvata ääntä. esim kop kop kop, tsyh tsuh tsyh jne. Katsotaan mitä kaikkea ääniä kuultiin.

Värikortit

Jonkin maalikaupan tms kuvastoista saa erivärisiä neliöitä. Jokaiselle esim 5 neliötä ja koitetaan löytää nämä värit luonnosta. Kun on löytänyt saa uudet. Värejä voi löytyä yllättävistäkin paikoista.

Luontokuva

Jokainen saa diakehyksen jonka väliin voi laittaa lehden tms litteän asian ja katsoa valoa vasten. Ei saa liiskata ötököitä tms. Mikroskooppisen pieni maailma.

Taulu

Jokainen saa tikuista kasatun kehikon ja etsii itselleen kiinnostavan näkymän ja jättää kehyksen siihen. Lopuksi kierretään taidenäyttely läpi

Kamera

Pareittain vuorotellen toinen on kuvaaja ja toinen on kamera. Kamera kulkee silmät kiinni kuvaajan johdattamaan paikkaan (kuvaajan tehtävä väistellä oksia yms), kuvaaja kääntää kuvattavaa riippuen siitä otetaanko lähikuva (alas) vai kaukokuva (ylös) ja koskettaa päälaelle jolloin kamera avaa silmät. Uudesta kosketuksesta kamera sulkee silmät ja matka jatkuu. Kun on otettu kolme kuvaa osat vaihtuvat.

Pelit ja leikit

Pelit ja leikit voivat auttaa omaksumaan asioita ja tehdä havainnoinnista hauskempaa: esim. luontobingo. Peleillä ja leikeillä on osansa myös leirin yhteishengen luojina, joten kaikilla leikeillä ei tarvitse olla ympäristökasvatuksellista merkitystä. Toisaaltaryhmäytymisleikki voi samalla tarjota uuden näkökulman myös ympäröivään luontoon: puusokko.

Mielikuvitusleikit ja larpit auttavat eläytymään toisen osaan.

Tästä takaisin Leiriohjaajille