LUPin uudet nettisivut ovat osoitteessa www.luppi.fi. Suurin osa tämän vanhan wiki-pohjaisen sivuston sisällöstä on siirretty uusille sivuille. Päivittäkää linkkinne!

Turvallisuus

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Leireillä noudatetaan Suomen lakia ja kyseisen leiripaikan sääntöjä. Sen lisäksi luontoleireillä on omat sääntönsä joita noudatetaan.

Sofianlehto, samoin kuin suurin osa Bengtsårin saaresta, on luonnonsuojelualuetta eli siellä ei saa kerätä mitään kasveja tai muutenkaan vahingoittaa luontoa. Ps. lipputanko on raihnas vanhus joka saattaa kaatua kun siihen nojaa...

Jokainen telttakummi selvittää oman telttaryhmänsä leiriläisten kukamitähäh-lapuista onko siellä jotain erityistä esimerkiksi lääkitystä ja huolehtii siitä.

Leirin alussa kerätään lasten kännykät, lompakot, puukot, karkit yms talteen arvotavaralaatikkoon, joka on kova tiivis muovilaatikko, josta niitä saa ohjaajalta pyytämällä (yleensä siestan aikana).

Karkit kerätään koska ei haluta myyräkuumetta. Ei riitä että ne sidotaan roikkumaan teltan kattoon, otukset osaa kiipeillä. Ne saa siestalla pyytäessä (siesta on ruuan jälkeen). Jokaiseen pussiin kirjoitetaan nimi ettei pussit mene sekaisin. HUOM myyrien takia ei ole suositeltavaa säilyttää puhtaita kuivia astioita myöskään katoksessa pöydillä vaan laitetaan ne omiin laatikoihinsa.

Leiriläisten pestyt ruokailuvälineet säilytetään KANGASPUSSISSA katoksen ulkoseinän naulassa (siinä on kattoa sen verran pitkälle ettei niille sada). Kangas päästää kosteuden läpi jolloin astiat eivät homehdu.

Saunassa tehdään punkkitarkastus kaikille. Emme halua Borrelioosia tai puutiaisaivokuumetta. (Rokotus ei auta borrelioosiin.) Saunassa myös katsotaan että kaikki vaihtavat päälleen puhtaat vaatteet. Kukaan ei ole koko leiriä samoissa vaatteissa (hyi). Saunassa ei ole pakko käydä löylyssä tai uimassa mutta peseytyä pitää. Leiriin kukaan ei lähde ilman ohjaajaa, joten jos joku on nopea niin sitten voi odottaa pukuhuoneessa tai uimavahdin kanssa, mutta uimavahtia ei saa häiritä niin ettei hän voi tehdä työtään.

Retkillä on mukana pieni ensiapulaukku ja leirissä suuremmat. Jokaisella leirillä pitää olla ensiapuvastaava ja varaensiapuvastaava. Heillä pitää olla voimassa oleva vähintään EA1

Tulien (nuotio, kamina, kynttilät, myrskärit, sauna, ...) lähellä kukaan ei juokse tai riehu. Siellä on oltava sammutusvettä saatavilla ja vähintään yksi ohjaaja vahtimassa.

Polttopuita tehdessä on noudatettava varovaisuutta kirveen kanssa. Katso ettei lähellä ole ihmisiä joihin lentävä klapi tai irtoava kirveenterä saattaisi osua. Varo myös jalkojasi. Jos vahdit veistelyä niin paikalla oltava vähintään yksi ohjaaja viittä lasta kohden. Katso että kaikkien ympärillä on riittävästi tilaa ettei vahingossa tönäistä toista. Myös veistelyssä kannattaa kiinnittää huomiota asentoon ja veistelysuuntiin ettei satuta itseään.

Teltojen ympärillä ei juosta, siellä on telttanaruja ja -ojia. Myös kalliot ovat liukkaat sateen jäljiltä.

Katoksessa on erikseen leiriläisten ja ohjaajien ovet. Tämä siksi että ohjaajapuolella on kaasuhella, puukot, leiriläisten arvotavarat yms tavarat jotka voivat olla vaarallisia tai joita ei muuten toivota leiriläisten käsiin leirin aikana. Muutenkin on ahdasta siellä niin sitten vielä jatkuvasti porukkaa ramppaamassa ohi...

Leiriläisten laukkuja EI saa avata/kaivaa ilman lupaa. Jos lapsella lääkkeet laukussa telttakummin on tiedettävä missä taskussa. Lääkkeet kuitenkin mieluiten arvotavaralaatikkoon jotta ohjaajat voivat seurata että ne otetaan. Leirin lopussa leiriläinen voi tarvita apua tavaroiden pakkauksessa ja häntä voidaan ja kannattaa auttaa.

Huolehditaan että leiriläisillä on sään mukaiset vaatteet etteivät he vilustu, saa auringonpistosta tms. Koskee myös ohjaajia ja johtajia, muistakaa: olemme esimerkkiaikuisina leirillä.

Mitä tehdä jos leiriläiseltä löytyy

-tupakkaa: takavarikoidaan, soitto vanhemmille, Suomen lain mukaan alle 18v. ei saa polttaa

-alkoholia: takavarikoidaan, ilmoitus vanhemmille ja lastensuojeluviranomaiselle

-teräaseita: takavarikoidaan (puukot voi tuoda arvotavaralaatikkoon ja niitä voidaan käyttää esimerkiksi valvottuun veistelyyn yms jolloin ne pyydetään ohjaajalta) ja palautetaan leirin jälkeen (harkinnan mukaan voi ilmoittaa vanhemmille)

-tulentekovälineet: takavarikoidaan, voi laittaa arvotavaralaatikkoon palautettavaksi leirin jälkeen

-ilotulitteita: takavarikoidaan ja toimitetaan poliisille kertoen mistä löytyi, vanhemmille tieto, lain mukaan kielletty alle 18v.


Maalaisjärkeä saa ja on suotavaa käyttää.


takaisin Hiljainen tieto