LUPin uudet nettisivut ovat osoitteessa www.luppi.fi. Suurin osa tämän vanhan wiki-pohjaisen sivuston sisällöstä on siirretty uusille sivuille. Päivittäkää linkkinne!

Talvipukeutumisesta

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pakkasenkestävät pukeutumisneuvot

Lari Karreinen, Nuorten Luonto


Päässä on pipo tai lakki, joka suojaa niskan, korvat ja poskia. Kaulaa suojaa korkeakauluksisen aluspaidan ja takin kauluksen lisäksi kauluri tai kaulaliina. Alinna on pitkähihainen ja -helmainen, korkeakauluksinen aluspaita, joka suojaa ranteet, selän sekä kaulan.

Takin alla välikerroksena toimii villapaita, fleece tai vastaava. Jälleen pitkät hihat, helma ja korkea kaulus ovat suositeltavia.

Tukevasta kankaasta valmistettu väljä takki tai haalari pitää viiman ja pakkasen loitolla. Sen alle pitää mahtua tarpeeksi vaatetta. Riittävän pitkät hihat, korkea kaulus ja pitkä lieve ovat olennaisia. Huppu on hyvä olla. Vuorin tai toppauksen ei tarvitse olla paksu, lämpimyyttä säädellään välikerrosten määrällä.

Villalapaset tai paksut rukkaset pitävät sormet lämpiminä. Sormikkaissa tulee sormille yksinäinen olo ja ne palelevat herkemmin.

Pitkät, mielellään villaiset, alushousut pitävät jalat lämpiminä. Niiden alla on hyvä pitää lyhyitä alushousuja.

Päällimmäisenä on viiman pitävät, sopivan väljät ja toiminnankestävät housut. Jalassa on paksut pitkävartiset sukat, joiden päällä on yhdet tai kahdet villasukat. Kengän tulee olla väljä, se ei saa puristaa vaikka sisällä on paksu irtopohjallinen ja jalassa parikin villasukkaa. Tiukassa kengässä varpaat palelevat. Pitkä varsi suojaa kylmänarkoja nilkkoja ja estää lumen pääsyä kenkiin.

Laakso.jpg

Kerrospukeutuminen on muotia joka talvi

Pue mieluummin monta ohutta kuin yksi paksu vaatekerros. Lämpimyyttä saa kun laittaa useamman vaatekerroksen päällekkäin. Silloin on myös helpompi keventää pukeutumista kun tulee hiki. Uloin kerros suojaa viimalta ja kosteudelta. Alimpien kerrosten tehtävänä on hengittää eli siirtää hikeä ulompiin kerroksiin. Tiukoissa vaatteissa ja kengissä kylmä tulee nopeammin. Pukeudu siis väljästi, reilunkokoiset vaatteet, korkeat kaulukset ja pitkät hihat ovat olennaisia. Pidemmällä retkellä on hyvä olla vaatteiden päälle puettava toppatakki taukoja varten, sllän silloin tarvitaan lisälämmikettä. Liikkuessa riittää vähempi vaatetus, koska lihakset tuottavat enemmän lämpöä.