LUPin uudet nettisivut ovat osoitteessa www.luppi.fi. Suurin osa tämän vanhan wiki-pohjaisen sivuston sisällöstä on siirretty uusille sivuille. Päivittäkää linkkinne!

Luonnontuntemus

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä tuppaa usein unohtumaan leireillä, joko siksi ettei uskota omiin kykyihin tunnistaa luontokappaleita tai -ilmiöitä tai sitten tätä ei tulla edes ajatelleeksi.

-Jokainen tuntee jotain lajeja, oli se sitten vaikka harakka tai etana. Yhdessä opetellen oppii paremmin. Eli jos et tunnista niin etsi tietoa. Leiriläisten kanssa voi tehdä vaikka ötökkäohjelmaa jossa etsitään ötököitä ja koitetaan kirjojen avulla tunnistaa niitä.
-helpoin ohje lienee "liiku luonnossa silmät auki, ihmettele ja tutustu, etsi tietoa"
-Pihka-merkki http://luontoliitto.fi/pihka
-Karpalo-merkki

Ohjelmaesimerkkejä

-ötököiden tunnistus
-etsi (huom! ei välttämättä tarkoita keräämistä, koska on olemassa rauhoitettuja lajeja) 10 sinistä, 10 punaista ja 10 keltaista kasvia ja jos mahdollista nimet niille
-lajikokonaisuuksien ryhmittelyä: mistä tunnistaa sudenkorennon sudenkorennoksi? koiraeläimen koiraeläimeksi? puun puuksi? haukan haukaksi?
-opetellaan tähtikuvioita (planosfääristä on apua)
-piirretään eläimiä. Kuka muistaa ulkoa miten piirretään harakka (mustat ja vaaleat alueet)? entä leppäkerttu (pää leukoineen)? Fasaanin väritys?
-montako lajia? jokaisella on metri kertaa metri suuruinen neliö josta etsitään montako erilajia löytää, jos ei tiedä nimeä voi vaikka piirtää

Lähdemateriaalia ja oppaita

http://luontoliitto.fi/pihka/lisatietoa.html
http://www.luontoportti.fi/suomi/fi
http://www.lintukuva.fi/


Tästä takaisin Leiriohjaajille