LUPin uudet nettisivut ovat osoitteessa www.luppi.fi. Suurin osa tämän vanhan wiki-pohjaisen sivuston sisällöstä on siirretty uusille sivuille. Päivittäkää linkkinne!

Kompostin käyttö

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kompostiin saa laittaa:

- kaiken eloperäisen jätteen
- kahvin ja teen porot suodatinpapereineen
- puutarhajätteen
- puunkuorta (nostaa hyvin kompostin lämpötilaa, älä kuitenkaan laita liikaa)
- oksia ja risuja haketettuna (hajoavat hitaasti, samoin kuin kananmunankuoret)
- sahanpurua ohuina kerroksina
- talouspaperia.

Kompostiin tulisi laittaa kaikenlaista materiaalia sekaisin. Tällöin ravinteiden suhteet pysyvät todennäköisesti oikeina, eikä ongelmia maatumisen suhteen tule.

Kompostiin ei saa laittaa:

- tammea koska se on liian hapanta
- tuhkaa tai kalkkia koska liian emäksistä
- seuraavien kasvitautien tai -loisten saastuttamat kasvinosat tai multa: peruna-ankeroinen, kaali-, sipuli- tai porkkanakärpäsen toukat, möhöjuuri, pahkamätä, rengasmätä
- villaa, puuvillaa yms. luonnonkuituja suurina määrinä
- synteettisiä kankaita
- tupakantumppeja
- lasia
- muovia
- metallia
- ongelmajätteitä (maaleja, kemikaaleja, öljyä jne.).

Kompostin hoito

Kun komposti toimii hyvin lahottajaeliöiden elintoiminnoissaan muodostuva lämpö nostaa kompostin lämpötilan 50-70 asteeseen ja kompostimassa painuu kasaan. Tämän vaiheen aikana myös tuhoutuvat taudinaiheuttajat. Jatkuvassa käytössä olevan lämpökompostorin lämpötila vaihtelee 20-60 asteen välillä. Kompostimateriaalin kypsyessä lämpötila laskee ulkolämpötilan tasalle.

Liian märkä komposti rupeaa mätänemään. Kosteus on sopiva kun kompostimassaa nyrkissä puristettaessa vettä ei tihku kuin muutama pisara.

Seosainetta lisätään lisättävän biojätteen kosteudesta riippuen 20-50% jätteen määrästä ja sekoitetaan

Komposti on kypsä kun se tuoksuu multaiselta, lämpötila on laskenut ulkolämpötilan tasalle ja kompostimassa on tasalaatuista josta ei enää voi erottaa mitä mikäkin on ollut.

Ongelmatapaukset

- Komposti on kylmä ja haisee mädänneelle
Komposti voi olla liian märkä ja/tai liian tiivis. Tähän ongelmaan auttaa huolellinen sekoittaminen ja karkean seosaineen lisäminen. Hajun tulisi hävitä muutamassa päivässä, kompostin lämmetä ja alkaa toimia.

- Komposti on kuuma ja haisee ammoniakille
Lisää happaman seosaineen (turve, kuorike) käyttöä. Lisää myös kompostin pinnalle kerros seosainetta. Älä pöyhi kompostia liian usein.
Ammoniakin haju johtuu typestä, jota kompostissa on liikaa. Kompostiin tulee paljon typpeä tuoreista kasvinosista.

- Komposti ei lämpene eikä haise
Varmista, että komposti on myös sisältä riittävän kostea. Mikäli se on kuiva, kastele reilusti lämpimällä vedellä. Mikäli kosteus on sopiva, on komposti voinut jo lahota, tällöin tyhjennä se. Mikäli näin ei ole, lisää kompostiin kanankakkaa tai kompostiherätettä.

- Kompostissa on kärpäsiä
Varmista, että komposti on myös sisältä riittävän kostea. Mikäli se on kuiva, kastele reilusti lämpimällä vedellä. Mikäli kosteus on sopiva, on komposti voinut jo lahota, tällöin tyhjennä se. Mikäli näin ei ole, lisää kompostiin kanankakkaa tai kompostiherätettä. Jos komposti haisee, katso ohjeet edeltä. Käännä kompostin pintaosat syvemmälle kompostiin. Kärpäsentoukat kuolevat + 43 asteen lämpötilassa. Huuhtele samalla sisäseinät ja kansi kuumalla vedellä

- Kompostissa on muurahaisia
Komposti on luultavasti liian kuiva. Kastele ja sekoita sitä.

- Kompostissa kasvaa hometta ja sieniä
Ei syytä huoleen! Molemmat ovat hajottajia ja tekevät jätteestä multaa.

Tästä takaisin hiljainen tieto