LUPin uudet nettisivut ovat osoitteessa www.luppi.fi. Suurin osa tämän vanhan wiki-pohjaisen sivuston sisällöstä on siirretty uusille sivuille. Päivittäkää linkkinne!

Kerho ymparistonsuojelu

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ilmastonmuutos

Voidaan toteuttaa mihin vuodenaikaan vain. Muista, että jos puhut lapsille ilmastonmuutoksesta, olet kannustava etkä kerro ahdistavia asioita.

OTA MUKAAN: pahvia, värikyniä, Operaatio Tuvalu -kuunnelma (netistä tai CD:lle poltettuna)

Aluksi leikitään ulkona energianpurkuleikkejä, jotta lapset jaksavat keskittyä sen jälkeen haasteelliseen aiheeseen. Hyviä leikkejä ovat esimerkiksi pupu-pensashippa, puuhippa ja pöllöt ja myyrät. Sisällä kuunnellaan Operaatio Tuvalu -kuunnelma ilmastonmuutoksesta.

Puhutaan lyhyesti ilmastonmuutoksesta, sen syistä ja ehkäisemisestä. Tehdään muistipeli. Jokainen lapsi valitsee yhden tavan, miten ilmastonmuutosta voi ehkäistä. Käydään ne yhdessä läpi, jottei tule päällekkäisyyksiä. Sen jälkeen jokainen piirtää ja kirjoittaa omansa kahdelle pahvinpalaselle. Kun kaikki ovat valmiita, kerätään ne kaikki ja pelataan muistipeliä.

Leikitään Kettu (Dracula) -leikistä muunneltua ilmastonmuutosversiota. Mennään piiriin ja annetaan hetki aikaa, jotta jokainen miettii itsekseen pari keinoa ehkäistä ilmastonmuutosta. Valitaan yksi keskelle ketuksi. Hän lähtee lähestymään vähitellen kädet ojossa jotakin piirissä seisovaa. Sen, jota hän lähestyy, pitää luoda katsekontakti johonkin toiseen piirissä olevaan ja tämän pitää ehtiä sanoa joku keino ehkäistä ilmastonmuutosta ennen kuin kettu koskee henkilöä, jota on lähestymässä. Jos kettu ehtii koskea, tulee kosketusta uusi kettu.

Mikäli lopussa on vielä aikaa, voidaan leikkiä esimerkiksi solmua.


Kierrätys ja jätteiden lajittelu

Voi toteuttaa minä vuodenaikana vain.

OTA MUKAAN: Vuosituhannen sadut -kirja (saa Lupista tai ilmaiseksi Ulkoasiainministeriöstä), kertakäyttöisiä esineitä ja niille ekologiset, kestävät vastineet (esim. muovipussi -kangaspussi, mehupurkki – juomapullo, tiskiharja – tiskiharja, jonka harjan voi vaihtaa, vaippa – kestovaippa, suodatinpussi – kestosuodatinpussi, yksipuolinen paperi – kaksipuolinen paperi, paperinen käsipyyhe – kangaspyyhe)

Luetaan Vuosituhannen sadut –kirjasta tarina Suuri romuvuori. Myös joku muu aiheeseen sopiva satu käy. Sen jälkeen mietitään yhdessä, mitä on kierrätys.

Ekokim-leikki: Mennään piiriin ja laitetaan piirin keskelle epäekologiset tavarat. Katsotaan niitä hetken aikaa ja jokainen painaa mieleensä, mitä tavaroita siinä on. Sitten laitetaan silmät kiinni ja ohjaaja ottaa sillä aikaa yhden tavaran pois. Ensin arvataan, mikä puuttuu ja sen jälkeen mietitään, mikä olisi ympäristöystävällisempi vaihtoehto sille. Käydään näin läpi kaikki tavarat.

Mietitään jätteiden lajittelua tutkimalla kerholaisten eväistä tulleita roskia ja/tai katsomalla roskakoriin. Mietitään, mihin roskikseen mikäkin kuuluu. Mietitään yhdessä myös sitä, miksi kierrätetään ja mitä kenenkin kodissa kierrätetään.

Leikitään lopuksi ulkona Kuka pelkää kompostoijaa, kierrätysleikkiä ja sen jälkeen mennään luontokoloon.


Luonnonsuojelu ja sukupuutot

Toteutetaan esimerkiksi, kun sää ei ole suosiollinen ulkona olemiselle.

OTA MUKAAN: kirjoja ja kuvia uhanalaisista ja/tai sukupuuttoon kuolleista lajeista, video luonnonsuojelusta (lainaa esim. Olipa kerran planeetta Maa -dvd Lupista), Sininen saari -satu, A3-kokoisia papereita, liimaa ja värikyniä

Aluksi leikitään Lepakkoa ja koita sekä Karhu nukkuu.

Katsotaan video luonnonsuojelusta, esimerkiksi Olipa kerran planeetta Maa –dvd:ltä. Luetaan myös Sininen saari –satu. (voi olla, että kannattaa jättää video tai satu pois, jos tuntuu, ettei aika riitä) Voidaan keskustella vielä yhteisesti ihmisten vaikutuksista muihin lajeihin.

Jokainen lapsi valitsee jonkin uhanalaisen tai sukupuuttoon kuolleen lajin ja tekee siitä julisteen. Siihen liimataan kuva lajista tai piirretään se itse. Voidaan tehdä laatikoita: mitä syö, missä elää, miksi on uhanalainen/kuollut sukupuuttoon, miten voitaisiin suojella jne. Kootaan julisteista näyttely.

Lopuksi leikitään vielä leikkejä Kalat pakenevat verkosta ja Mikä eläin.


Ekologinen kauppareissu

OTA MUKAAN: Kierros kaupassa -tehtävä ohjaajien materiaalipinosta

Mietitään kerhokerran aluksi, minkälaiset tuotteet ovat ympäristöystävällisiä ja mitä kannattaa suosia. Tehdään retki kauppaan ja katsotaan, löytyykö sieltä esimerkiksi luomu- tai reilun kaupan tuotteita. Katsotaan, miltä pakkaukset näyttävät ja mistä ne löytyvät. Voidaan kiinnittää huomiota myös kotimaisuuteen tai ympäristömerkintöihin. Tehdään yhdessä Kierros kaupassa -tehtävä ja katsotaan, miltä osastoilta löytyy luomutuotteita. Voidaan yhdessä pienet ekologiset eväät ja syödä ne yhdessä aiheesta puhuen.

Mikäli kauppareissun jälkeen on aikaa, voidaan leikkiä erilaisia juoksuleikkejä.