Lintujen talviruokinta
Paras aika toteuttaa tämä ohjelma on loppusyksy tai alkutalvi, jolloin lintujen ruokinta olisi hyvä aloittaa.
OTA MUKAAN: jokaiselle maito- tai mehutölkki, keppejä, narua, sakset, linnunruokintatehtäviä, lintukirjoja
Aluksi leikitään Lintukauppiasta ja Harakat ja varikset –leikkiä.
Sisätiloissa tehdään tehtävä lintujen ruokinnasta. Mitä linnut syövät? Jokaiselle lapselle voi jakaa tehtävän (löytyy moodlesta). Lapset yhdistävät viivalla lintulautaan ruoat, joita linnut syövät. Lopuksi käydään yhdessä läpi oikeat vastaukset. Lapset voivat myös halutessaan värittää kuvia. Katsotaan lintukirjasta eri lintujen kuvia ja selvitetään yhdessä, miten eri lintujen nokat eroavat toisistaan ja miten esimerkiksi siemeniä tai hyönteisiä syövien nokat eroavat.
Tehdään linnunruokintalauta (ohje löytyy moodlesta). Jokaiselle lapselle tarvitaan yksi maito-/mehutölkki, keppi sekä narua.
Lopuksi voidaan vielä leikkiä, mikäli on aikaa.
Eläinten talvehtiminen
OTA MUKAAN: kirjoja, joissa kerrotaan eläinten talvehtimisesta, paperia, värikyniä, satukirja
Leikitään energianpurkuleikkejä, kuten Karhu nukkuu, Käärmeen talviuni tai Maa, meri, taivas. Jos ulkona on reilusti lunta, voidaan tehdä lumikasoihin pesiä, joissa eri eläimet saattaisivat talvehtia.
Sisällä mietitään yhdessä, miten mikäkin eläin talvehtii ja mitkä linnut muuttavat pois talveksi. Mietitään myös, mitä eläimet syövät talvella. Tukena kannattaa käyttää erilaisia kirjoja, joita lapset voivat itse tutkailla.
Piirretään yhdessä iso talvinen maisema, johon sijoitetaan erilaisia eläinten talvipesiä ja niihin eläimiä.
Lopuksi luetaan satu eläinten talvesta. Sellaisia löytyy monista satukirjoista. Voit halutessasi lainata kirjan Lupista.
Lumen tutkimus
Tutkimus voidaan toteuttaa parhaiten silloin, kun on kunnon hanget.
OTA MUKAAN: lasipurkkeja, valkoisia suodatinpusseja, luuppeja
Kerhokerran aluksi mennään ulos. Aluksi leikitään esimerkiksi Maa, meri, taivas –leikkiä sekä Lepakkoa ja Koita.
Sen jälkeen kerätään lasipurkkeihin lunta erilaisista paikoista. Esimerkiksi tien vierestä, vähän kauempaa tiestä, jalkakäytävältä, koulun pihalta ja puhtaasta lumihangesta. Purkit viedään sisälle ja lumen annetaan sulaa. (Sulamisen nopeuttamiseksi purkit voi laittaa lavuaariin lämpimään veteen.)
Lumen sulaessa voidaan olla vielä ulkona. Ensin luupitellaan lunta ja jäätä – miltä kiteet näyttävät. Voidaan leikkiä esimerkiksi leikkejä Käärmeet talviunille ja Karhu Nukkuu.
Sisällä vedeksi sulanut lumi kaadetaan kustakin purkista erilliseen suodatinpussiin. Vertaillaan niihin jääneen lian määrää ja puhutaan siitä, miten esimerkiksi liikenne saastuttaa ympäristöä ja miten saastumista voisi vähentää.
Eläinten jäljet
Toteutetaan talvella, kun lumessa voi nähdä eläinten jälkiä.
OTA MUKAAN: jälkikirjan, jälkikortit, jälkiristikko (ohjaajien materiaalipinossa)
Leikitään energianpurkuleikkejä, kuten Karhu nukkuu, Käärmeet talviunille ja Pupu-pensashippa.
Ohjaaja arvuuttelee lapsilta eläinten jälkiä esimerkiksi piirtämällä niitä taululle. Sen jälkeen osalle lapsista jaetaan kortit, joissa on eläinten kuvia ja osalla kortit, joissa on eläinten jälkiä. Sen jälkeen etsitään pari, jolla on kuva oman eläimen jäljistä tai eläimestä, jonka jäljet itse sai. Pareittain mietitään, miten kyseinen eläin liikkuu ja lopuksi käydään ne yhdessä läpi. Tehdään ristikot eläinten jäljistä ja tarkistetaan se yhdessä.
Istutaan piiriin ja mietitään yhdessä, minkälaisista merkeistä eläimiä voi kesällä päätellä olleen alueella, kun jälkiä ei yhtä helposti näe (esim. jätökset, syödyt versot tai muut kasvit, pesäkolot, hirvien polut jne.).
Lopuksi voidaan leikkiä esimerkiksi Solmua ja Kalat pakenevat verkosta.
Lumiveistokset
Toteutetaan suojasäällä, kun lumesta voi tehdä veistoksia. Tämä on vähemmän tietopainotteinen kerhokerta, jolloin painotetaan lapsille hauskaa ulkoilua ja yhdessäoloa. Voitte halutessanne yhdistää tähän kerhokertaan myös pulkkamäen.
OTA MUKAAN: halutessasi erikokoisia lapioita ja mäenlaskua varten liukureita tai pulkkia
Ensin leikitään energianpurkuleikkejä, kuten Maa, meri, taivas ja Kuka pelkää kompostoijaa. Sen jälkeen rakennetaan lumesta erilaisia veistoksia, esimerkiksi hevosia, karhuja ja kettuja. Veistokset tehdään pienissä ryhmissä ja lopuksi kierretään katsomassa kaikkien aikaansaannokset.
Lopuksi voidaan rakentaa vielä yhdessä lumimaja ja kokeilla, miten lumi eristää lämpöä.