LUPin uudet nettisivut ovat osoitteessa www.luppi.fi. Suurin osa tämän vanhan wiki-pohjaisen sivuston sisällöstä on siirretty uusille sivuille. Päivittäkää linkkinne!

Kerho syksy

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sadonkorjuujuhlat

Juhla pidetään alkusyksystä parhaaseen sadonkorjuuaikaan syksyllä.

OTA MUKAAN: oranssia, keltaista ja vihreää kartonkia, liimaa, saksia, narua, erilaisia vihanneksia, kuten porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, perunaa, kesäkurpitsaa sekä yrttejä, kuten persiljaa, ruohosipulia, basilikaa, tilliä

Ensin leikitään ulkona energianpurkuleikkejä, kuten tervapataa, tattihippaa ja pupu-pensashippaa. Sen jälkeen kerätään luonnosta kauniita heiniä tai kukkia, joista voidaan tehdä koristeita.

Mennään sisälle ja askarrellaan sadonkorjuuteemaan liittyviä koristeita. Kartongista voidaan leikata esimerkiksi eri kurpitsoja. Niitä voidaan laittaa kerhohuoneen seinille, jos mahdollista. Solmitaan kerätyistä kasveista kauniita kimppuja, jotka ripustetaan kuivumaan.

Maistellaan yhdessä sadonkorjuuajan antimia ja arvaillaan, mikä vihannes ja yrtti on mikin, ja mietitään minkä näköisiä ne ovat.

Lopuksi leikitään vielä tai mennään luontokoloon kuuntelemaan syksyn ääniä.


Syksyn värit

Paras toteuttaa syksyn värikkäimpään aikaan

OTA MUKAAN: maaliväriliuskoja, joita saa ilmeiseksi esimerkiksi rautakaupoista, piirrustuspapereita, vesivärejä, liimaa ja teippiä

Aluksi puretaan energiaa ulkona leikkimällä esimerkiksi tervapataa, happosadetta, peiliä ja väriä. Sen jälkeen leikitään luontovalokuvausta.

Sen jälkeen jakaudutaan pareihin ja pareille annetaan väriliuskat. Niiden avulla etsitään luonnosta eri värejä ja värisävyjä. Lopuksi jutellaan vielä hetki yhdessä siitä, mitä löytyi ja olivatko värit ihmisen vai luonnon aikaansaamia. Jokainen voi ottaa useamman eri värisen luonnon esineen tai kasvin mukaansa, kunhan ei vahingoita luontoa eikä revi mitään turhaan irti.

Sisällä maalataan paperille lokeroihin luonnosta löydettyjä värejä ja liimataan tai kiinnitetään lokeroihin esine tai kasvi, jossa on kyseistä väriä. Kootaan teoksista taidenäyttely.

Mikäli aikaa jää, voidaan vielä leikkiä.


Sienet

OTA MUKAAN: sienikirja, sieniveitsi, mahdollisesti tuoreita metsäsieniä tutkittavaksi, sieni- ja luontoaiheinen ristikko (löytyy ohjaajien materiaalipinosta), paistettuja sieniä

Alkuun leikitään Karhu nukkuu ja tervapataa.

Ensin voidaan piirtää ja nimetä paperille tai liitutaululle sieniä, joita lapset tuntevat ennestään. Sen jälkeen pohditaan yhdessä lisää sieniä ja puhutaan siitä, miten sienet tunnistaa toisistaan ja mitä sienet itse asiassa ovat ja miten ne lisääntyvät. Voidaan piirtää myös ravintoketju, jotta lapset muistavat sienen sijoittuvan sen viimeiseksi hajottajana. Tehdään yhdessä ohjaajan materiaalipinossa oleva ”sienen salaiset tehtävät” –tehtävä. Ohjaaja voi paistaa kerhokertaa ennen valmiiksi mukaan esimerkiksi kanttarelleja ja suppilovahveroita ja maistellaan niitä yhdessä.

Kun on keskusteltu tarpeeksi sienistä ja tutkailtu erinäköisiä sieniä kirjasta, suunnataan retkelle katsomaan, löytyykö metsästä sieniä ja yritetään tunnistaa niitä ja pohtia, voisiko niitä käyttää ruoassa.

Lopuksi leikitään vielä happosadetta.


Majan rakennus

Jos koulun lähellä on metsä tai muu paikka, jossa voi rakentaa majoja, ovat lapset varmasti innoissaan tällaisesta kerhokerrasta.

Mennään koko kerhokerraksi metsään. Ensin leikitään puusokkoa: jokainen ottaa parin ja toisen silmät sidotaan ja häntä pyöritetään ympäri muutaman kerran. Sen jälkeen pari lähtee kuljettamaan häntä varovasti jonkin puun luokse. Sokko tunnustelee puuta kunnolla ja sen jälkeen pari kuljettaa hänet takaisin lähtöpisteeseen. Sokolta otetaan huivi silmiltä ja hänen pitää arvata, minkä puun luona hän kävi. Hän saa käydä tunnustelemassa eri puita ja yrittää arvailla, mikä puu on oikea.

Rakennetaan kaikki yhdessä tai pienissä ryhmissä maja/majoja. Voidaan rakentaa myös eläimille pesiä ja pohtia yhdessä, minkälaisissa pesissä eri eläimet asuisivat. Voidaan jakaa kerhoporukka ryhmiin ja antaa kullekin ryhmälle eri eläin, jonka pesän he rakentavat. Lopuksi kierretään katsomassa kaikkien tekemät pesät ja majat.

Lopuksi leikitään vielä Lepakko ja koi -leikkiä.