LUPin uudet nettisivut ovat osoitteessa www.luppi.fi. Suurin osa tämän vanhan wiki-pohjaisen sivuston sisällöstä on siirretty uusille sivuille. Päivittäkää linkkinne!

Harjoitteet

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luontokolo

Jokainen etsii itselleen mukavan paikan, johon voi käpertyä istumaan tai makaamaan. Se voi olla esim. puun juurella, kallionkolossa tai heinikossa. Jokainen on luontokolossaan 5-10min, kunnes ohjaaja kutsuu lapset pois sieltä. Luontokoloissa ollaan hiljaa ja tarkkaillaan luontoa ja kuunnellaan sen ääniä. Lopuksi voidaan jutella yhdessä siitä, minkälaisia havaintoja kukakin teki. Luontokolo voidaan toistaa joka kerhokerta tai silloin tällöin.


Tuoksucoctail

Lapsille annetaan filmipurkit. Jokainen tekee niihin tuoksun silppuamalla sinne erilaisia kasveja. Kun kaikki ovat saaneet tuoksunsa valmiiksi, keräännytään piiriin ja pidetään coctailkutsut. Kierrätetään tuoksuja piirissä ja tuoksutellaan muiden aikaansaamia tuoksuja.


Luontokuva

Parista toinen laittaa silmät kiinni ja toinen kuljettaa hänet mielestään kauniiseen paikkaan tai kauniin luonnonelementin luokse. Päätä taputtamalla kamerana oleva avaa silmänsä ja ”ottaa valokuvan”. Näin otetaan pari valokuvaa ja vaihdetaan osia.


Puun ystävä

Parista toinen laittaa silmät kiinni tai silmät sidotaan. Toinen pyörittää häntä hetken paikallaan ja kuljettaa hänet jonkin puun luo. Hän tunnustelee puuta tarkkaan joka puolelta ja sen jälkeen hänet kuljetetaan takaisin lähtöpisteeseen ja pyöräytetään pari kertaa ympäri. Sitten avataan silmät ja on keksittävä, mikä oli se puu, jota kävi tunnustelemassa. Arvaamisen helpottamiseksi voi käydä tunnustelemassa puita ja kokeilla, mikä puu tuntuu siltä, jota tunnusteli silmät sidottuna. Kun oikea puu on löytynyt, vaihdetaan osia.


Puujumppa

Ohjeet


Värisarja

Jakaudutaan pareihin ja pareille annetaan väriliuskat. Niiden avulla etsitään luonnosta eri värejä ja värisävyjä. Lopuksi jutellaan vielä hetki yhdessä siitä, mitä löytyi ja olivatko värit ihmisen vai luonnon aikaansaannosta.


Taivaskävely

Jokaiselle annetaan peili ja lapset menevät jonoon ja pitävät toisella kädellä edellä olevaa hartiasta kiinni. Peili asetetaan silmien alle nenän varteen peilipuoli taivaalle päin. Ohjaaja johdattaa jonoa hitaasti ja varovasti ja lapset katsovat peiliin ja pääsevät kokemaan, miltä taivaskävely tuntuu.


Ympäristötaidenäyttely

Jokaiselle annetaan kehykset ja pyydetään etsimään mielestään jotain kaunista luonnosta. Se voi olla esimerkiksi jokin pieni kasvi, lehti, kivi tai mitä vain. Taideteokselle keksitään nimi ja kehykset jätetään sen ympärille. Lopuksi kierretään katsomassa kaikkien taideteokset.


Vastakohtien tunnustelu

Etsitään luonnosta vastakohtia, esimerkiksi kova – pehmeä, kuiva – märkä, tumma – vaalea, kulmikas – pyöreä, hento – jykevä. Vastakohdat voidaan esitellä koko ryhmälle tai vain ohjaajalle. Ne voivat olla jotain pientä, jonka voi ottaa mukaan tai suurta, kuten taivas. Kiinnittäkää erityisesti huomiota erityisesti näihin suuriin kokonaisuuksiin, jotka jäävät helposti huomaamatta.


Luontoääni-CD

Jokaiselle annetaan pyöreä paperinpalanen/pahvi sekä värikynät. Jokainen etsii oman kolon ja kuuntelee siellä hiljaa ympäristön ääniä. Levylle piirretään, mitä ääniä kuuluu mistäkin suunnasta. Levyjä soitetaan jälkikäteen pyörittämällä levyä ja matkimalla ääntä, jonka päästäjä näkyy lähimpänä itseä.


Menninkäisen häntä ja Keijun hiusnauha

Menninkäinen ja Keiju ovat jättäneet jälkiä metsään. Opettaja on jättänyt näkyville esimerkiksi Menninkäisen hännän tupsun, Keijun hiusnauhan ja muita mielikuvitusta herättäviä jälkiä. Keksi oma satu: missä ne asuvat, mitä ne puuhaavat päivisin ja öisin, mitä ne syövät metsässä, millaisia ne ovat luonteeltaan, millaisia kavereita heillä on? Piirrä sadusta kuvia, joihin liimaat metsästä kerättyjä aineksia.