LUPin uudet nettisivut ovat osoitteessa www.luppi.fi. Suurin osa tämän vanhan wiki-pohjaisen sivuston sisällöstä on siirretty uusille sivuille. Päivittäkää linkkinne!

2010 03 Repovesi

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Repoveden retki 12.-14.3.

Varhain perjantaiaamuna odotti Helsingin Kampissa bussia väsynyt viisikko. Puoli seitsemältä alkoi matka kohti Kouvolaa ja sieltä Repoveden kansallispuistoa.

Taivas selkeni juuri sopivasti, kun nousimme bussista. Hiihdimme kohti kansallispuistoa häikäisevän kirkkaan kevätauringon lämmittäessä. Tietä, latupohjaa ja järvien jäätä pitkin pääsimme puiston alueelle melko nopeasti. Hyvin huolletulla ja aurinkoisella nuotiopaikalla kelpasi syödä lounasta.

Repovesi01 lounas.jpg

Lounaspaikalta matka jatkui kohti Laavua, jossa oli tarkoitus viettää retken ensimmäinen yö. Reitti oli pinnanmuodoiltaan vaihteleva ja rinkan kanssa alamäkien laskeminen oli paikoin haastava. Yksi jos toinenkin retkeläisistä teki välillä lähempää tuttavuutta lumihangen kanssa.

Matkalla ihastelimme kalliojyrkänteelle muodostunutta massiivista jääkerrostumaa, jonka taakse oli syntynyt pieni luola.

Repovesi02 luola.jpg

Saavuimme laavulle auringonlaskun aikoihin ja laitoimme heti nuotion pystyyn. Auringon kadottua metsän taa alkoi ilma viiletä, ja selkeä taivas enteili kylmää yötä.

Repovesi03 laavu1.jpg

Repovesi04 nuotio.jpg

Illan pimettyä levittäytyi yllämme upea tähtitaivas koko laajuudessaan. Oli aivan hiljaista. Tunnelma oli kuin erämaassa - vastaavaa ei pääkaupunkiseudulla pääse koskaan kokemaan. Ilta kului nuotion ääressä lämmitellessä, ja jo ennen kymmentä kaikki retkeläiset olivat nukkumassa.

Repovesi05 taivas.jpg

Arvelut kylmästä yöstä osuivat oikeaan. Pakkasta oli kymmenisen astetta, joten lämmin makuupussi oli tarpeen.

Aamu valkeni pilvisen harmaana. Ryömin puoli kahdeksalta ulos kylmästä makuupussista ja sytytin nuotion. Vain lintujen äänet rikkoivat silloin tällöin hiljaisuuden. Välillä satoi kevyttä pakkaslunta ja ajoittain aurinkokin pilkahti pilvien raosta.

Repovesi06 lumisade.jpg

Aamupalan jälkeen lähdimme hiihtämään kohti Olhavanvuorta. Aamun pilvet olivat kaikonneet ja aurinko lämmitti taas mukavasti varsinkin jäällä hiihtäessämme. Aurinko paistoi myös Olhavanvuoren juurella sijaitsevalle nuotiopaikalle, jossa keittelimme lounasta. Vuoren huipulle emme metrisen hangen vuoksi olisi päässeet, mutta näimme kuitenkin jylhän kallioseinämän alhaalta käsin.

Repovesi07 hiihtoa.jpg

Parin kilometrin umpihankihiihdon jälkeen edessämme avautui aurinkoinen järvimaisema. Jäljellä oli enää muutama kilometri tasaista järven jäätä ennen kuin pääsisimme mökkiin ja saunaan. Koukkasimme katsomaan komeaa kalliota ja matkalla näimme myös 22 asteen renkaan, erään tavallisimmista haloilmiöistä.

Repovesi08 halo.jpg

Repovesi09 kallio.jpg

Perillä laitoimme saunan lämpenemään ja kokkasimme päivällistä. Ilta sujui lettuja paistellen ja tietenkin saunoen. Edes lämpimän pesuveden puute ei voinut pilata tunnelmaa.

Repovesi10 mokki.jpg

Aamu oli kaunis, mutta edellistä kylmempi: pakkasta oli yli 15 astetta. Hanki kantoi hyvin kaksi varhaisen aamun kulkijaa, jotka olivat katselemassa huurteisten puiden sävyttämää järvimaisemaa.

Repovesi11 aamu.jpg

Aamupalan jälkeen pakkasimme tavarat ja lähdimme taksilla kohti Kouvolaa. Hieno kevättalvinen retki oli päättynyt. Kiitokset Elisalle retken järjestelyistä!

Teksti ja kuvat: Teemu Saloriutta