LUPin uudet nettisivut ovat osoitteessa www.luppi.fi. Suurin osa tämän vanhan wiki-pohjaisen sivuston sisällöstä on siirretty uusille sivuille. Päivittäkää linkkinne!

10 kysymystä kerhoista

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mikä Luonto-Liitto on?

Luonto-Liitto on lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Järjestön tavoitteena on yhteiskunta, jossa arvostetaan luonnon moninaisuutta ja sen itseisarvoa.

Luonto-Liitto on yksi harvoista koko maan kattavista ympäristöalan kansalaisjärjestöistä Suomessa. Se on lisäksi ainoa, joka keskittyy nuorten omaehtoiseen ympäristötoimintaan. Luonto-Liitto on poliittisesti sitoutumaton ja Suomen suurimman ympäristöjärjestön, Suomen luonnonsuojeluliiton, nuorisojärjestö.

Luonto-Liitto tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuksia konkreettisiin luontokokemuksiin ja vaikuttamisen paikkoihin, sekä runsaasti asiallista tietoa. Luonto-Liitto perustettiin vuonna 1943. Järjestö keskittyy nykyään ympäristöpoliittiseen vaikuttamiseen, luonnonharrastukseen ja ympäristökasvatukseen. Luonto-Liitto julkaisee kahta jäsenlehteä, lasten luontolehti Sieppoa sekä nuorten toimittamaa Nuorten Luontoa.

Luonto-Liitto ei harjoita väki- tai ilkivaltaan tai niillä uhkailuun perustuvaa toimintaa. Luonto-Liitto puolustaa yhteiskunnalliseen osallistumiseen liittyviä perusvapauksia ja niiden hyödyntämisen tärkeyttä demokratian toteutumisen kannalta.


Mitä luontokerhoissa tehdään? Tutkitaan, tarkkaillaan ja havainnoidaan luontoa, leikitään, askarrellaan ja koetaan elämyksiä. Lisäksi tehdään retkiä, nautitaan yhdessäolosta, istutetaan yrttejä, nikkaroidaan linnunpöttöjä ja istutaan nuotiolla. Kerhossa opitaan myös hauskalla tavalla ympäristöasioista. Jokainen kerho on ohjaajansa ja kerholaistensa näköinen ja sen sisältö vaihtelee suuresti kiinnostuksen kohteiden mukaan.


Kuka luontokerhoon voi tulla? Kuka tahansa lapsi, joka on kiinnostunut luonnosta ja on luontokerhon kohderyhmän ikäinen. Kerhot on suunnattu ala-asteikäisille lapsille.


Kuka luontokerhoja ohjaa? Kerhoja ohjaavat Luonto-Liiton kerhonohjaajakoulutuksen käyneet Luonto-Liiton palkkaamat ohjaajat, jotka ovat kiinnostuneita luonnosta ja ympäristökasvatuksesta sekä vastuullisesta toiminnasta lasten parissa. Vaadimme jokaiselta kerhonohjaajaltamme näytille rikosrekisteriotteen lasten kanssa työskentelemisestä.


Missä ja milloin luontokerhot kokoontuvat? Luonto-Liiton luontokerhoja kokoontuu useita eri puolilla Suomea. Kerhot kokoontuvat kerran viikossa ja yhden kerhokerran pituus on 1,5 tuntia. Suurin osa kerhoista kokoontuu ala-asteilla, yleensä iltapäivisin. Muutamia kerhoja on myös esimerkiksi nuorisotiloissa.


Paljonko luontokerho maksaa? Lasten luontokerho maksaa 40 euroa / lukukausi. Toki toivomme kerholaisten liittyvän myös Luonto-Liiton jäseneksi, jolloin saa alennusta mm. leireistä ja saa jäsenetuna mainion lehden. Jäsenyys maksaa 20 euroa vuodessa. Jäsenet voivat valita jäsenlehdekseen lasten lehden Siepon tai Nuorten Luonnon. Molemmat ilmestyvät kuusi kertaa vuodessa. Vanhempainyhdistysten rahoittamissa kerhoissa voi olla yhdistyksen itse asettama kerhomaksu. Koulun rahoittamat kerhot on pääasiassa ilmaisia ks. koulun oppilaille.


Mitä luontokerhoissa oppii? Kerhossa opitaan monenlaista, vaikka ensisijaisesti tarkoituksena onkin pitää hauskaa yhdessä ja nauttia luonnossa. Lapset oppivat esimerkiksi ravintoketjuista, energia- ja vesivirroista, kierrätyksestä, vuodenajoista sekä eläin- ja kasvilajeista. Lisäksi opetellaan luonnon kunnioittamista ja aistimista eri aisteilla. Kädentaidot ja ympäristöystävälliset elintavat saavat osansa kerhotoiminnasta.


Pitääkö kerhoon tulijoilla olla aikasempaa luonnonharrastusta tai -tietoa? Ei tarvitse. Kerhoon tullaan iloitsemaan ja oppimaan. Ohjaajan tavoitteena on opettaa lapsille uusia asioita luonnosta hauskalla tavalla. Jos luontotietämystä on ennestään, ei se toki haittaa ja sitä voi jakaa muillekin, mutta kerhoon voi tulla kuka vain luonnosta kiinnostunut.


Ovatko lapset vakuutettuja luontokerhossa ollessaan? Kyllä. Ohjaaja pitää nimilistaa mahdollisten tapaturmien varalta ja kaikki lapset ovat tapaturmavakuutettuja Luonto-Liiton puolesta kerhoaikana.


Minkälaiset varusteet luontokerhoon tarvitsee? Ainoat tarvittavat varusteet ovat sään mukaiset vaatteet ja jalkineet. Kerhossa ulkoillaan paljon, joten kannattaa varata sadevaatteet ja lämpimät vaatteet silloin, kun niitä tarvitsee. Ohjaaja huolehtii muista tarvikkeista. Sovittaessa lapset voivat tuoda kotoa esimerkiksi askartelumateriaalia tai siemeniä istutettavaksi. Omat eväät on myös hyvä olla, sillä monella on pitkä koulupäivä takana. Retkien eväistä ja varusteista ilmoitetaan erikseen.


Onko luontokerhoissa hauskaa? On! Monet lapset haluavat jatkaa Luonto-Liiton kerhoissa vuodesta toiseen sekä tulla myös luontoleireille ja myöhemmin muuhun toimintaan. Kerhojen tavoite on antaa lapsille hauskoja hetkiä toistensa ja luonnon parissa. Koska kerhossa puuhaillaan paljon erilaisia asioita, on kaikille tarjolla jotain mukavaa.


TERVETULOA MUKAAN!!