LUPin uudet nettisivut ovat osoitteessa www.luppi.fi. Suurin osa tämän vanhan wiki-pohjaisen sivuston sisällöstä on siirretty uusille sivuille. Päivittäkää linkkinne!

Nuortenleirien erityispiirteitä

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Loikkaa: valikkoon, hakuun

NUORTENLEIRIEN ERITYISPIIRTEITÄ

Luontoleirien standardit –vihkonen kuten myös LEKA on suunnattu ensisijassa lastenleirien suunnittelun avuksi. Suurin osa niissä mainituista asioista pätee myös nuortenleireihin. Nuortenleireissä on kuitenkin myös omat erityispiirteensä.

IKÄ ja leiriarki

Nuortenleiriläiset ovat 12-18-vuotiaita. 18 on LUP:in nykyisten leiri-ikärajojen mukaan yli-ikäinen, mutta ikärajoista voidaan harkinnanvaraisesti joustaa. Nykyisellään LUP järjestää kesällä kaksi nuortenleiriä, josta toinen on suunnattu 12-14-vuotiaille ja toinen 14-17-vuotiaille.

Yläasteikäiset nuortenleiriläiset elävät usein pahinta tunnemyllerryskauttaan ja kapinoivat auktoriteetteja vastaan, myös leirillä. Toisaalta tämän ikäisten kanssa saa aikaiseksi parhaimmillaan todella älykästä ja antoisaa keskustelua, josta voi itsekin oppia vaikka mitä. Molemmat puolet voivat hyvin yhdistyä samassa leiriläisessä. Leiriläisestä saa usein parhaimmat puolet esiin, kun saa hänet uskomaan, että olette molemmat samalla puolella. Tähän auttaa, että vietät leiriläisten kanssa aikaa varsinaisen ohjelman ulkopuolella (tai sen sivussa, vaikka retkellä kävellessä) ja löydät teitä yhdistäviä asioita liittyen vaikka niinkin yksinkertaisiin asioihin kuin musiikkiin tai lempikirjoihin.

Yläasteikäisten leiriläisten kanssa rajat kannattaa asettaa saman mallin mukaan kuin lastenleirillä. Asiat joihin joutuu kiinnittämään huomiota, ovat kuitenkin erilaisia. Kun lastenleiriläisten kanssa joutuu pitämään silmän tarkkana, että nuotiota ei sohita ja saunareisulle otetaan mukaan puhtaat kalsarit, nuortenleiriläisten kanssa täytyy pitää silmällä, että telttakylästä ei lähdetä yöllä omille teille. Tällaiset asiat toki riippuvat myös leiriläisistä. Toiset eivät välttämättä tarvitse esimerkiksi yhteistä nukkumaanmenoaikaa, mutta useimmilla leireillä se lienee tarpeen. Vapaa-aikaa kannattaa olla enemmän, koska nuorille pelkkä hengailu on tärkeää. Ohjaajien on kuitenkin syytä olla lähistöllä läsnä.

Ikähaarukan yläosassa olevat nuortenleiriläiset saattavat olla lastenleiri- tai kerho-ohjaajia ja muita järjestöaktiiveja. On hyvin mahdollista, että jotkut vanhimmat nuortenleiriläiset ymmärtävät leirikäytännöt ja niiden takana olevat syyt ihan yhtä hyvin kuin ohjaajansa. Sen sijaan että leirityöläiset olisivat ensisijassa rajat asettavia aikuisia, tämän ikäisten nuorten kanssa kannattaa pikemminkin ajatella olevansa asiantuntija. Tämänikäiset leiriläiset tulevat harvoin leirille muusta syystä kuin omasta innostuksestaan, joten he ovat enimmäkseen motivoituneita osallistumaan kaikkeen ohjelmaan eivätkä aiheuta kovin paljon kurinpidollista päänvaivaa. Toisenlaiseenkin tilanteeseen on kuitenkin varauduttava ja leirinvetäjien on syytä muistaa, että olivat leiriläiset kuinka fiksuja ja itseohjautuvia tahansa, lopullinen vastuu ja päätösvalta ei kuitenkaan ole heillä. Koska melkein täysi-ikäiset leiriläiset ovat usein melkoisia leirikonkareita, mutta joukossa voi olla ihan ummikkojakin, heidän kanssaan suurin vaikeus on siinä, että leiriohjelmasta saa tarpeeksi vaativaa ja antoisaa, mutta samalla sopivaa myös kokemattomille leiriläisille.

NUORILLE SOPIVA OHJELMA

Leikit

Nuorteleirillä on erityisen tärkeää, että ohjaajat osallistuvat leikkeihin ja muuhun ”hupsuun” ohjelmaan. Nuoret tulkitsevat sivustalle jäävät ohjaajat helposti liian cooleiksi osallistumaan, ja asenne leviää. Hupsut tutustumisleikit ovat kuitenkin tärkeitä nuortenleirillä, koska ne vapauttavat tunnelmaa ja päästävät nuoret tutustumaan toisiinsa ja laskevat kynnystä osallistua myös muuhun ehkä aluksi kummalliselta tuntuvaan ohjelmaan.

Ympäristökasvatus

Nuortenleiri-ikäisten keskittymiskyky on ihan toisella tasolla kuin lastenleiriläisten. Jos ohjelma vain on kiinnostavaa, samaan teemaan voidaan helposti käyttää koko päivä. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että kuten lastenleireillä, myös nuortenleireillä pitää olla erilaista ohjelmaa käsillä tekemisestä retkeilyyn.

Jos leirille on tulossa tuttuja aktiivinuoria leiriläisiksi, leirin suunnittelussa voi olla mahdollisuus ottaa huomioon heidän toiveensa. Mielessä on kuitenkin pidettävä se, että luontoleireillä on aina ympäristökasvatuksellisia tavoitteita. Kuten lastenleirillä, nuortenleirillä on syytä olla koko leirin kattava ympäristökasvatuksellinen sävy ja ainakin kaksi isompaa selkeästi ympäristökasvattavaa ohjelmakokonaisuutta. Tällainen voi olla esimerkiksi pitkähkö päiväretki, jonka aikana opetellaan luonnossa liikkumiseen liittyviä taitoja tai tutkitaan tiettyä metsätyyppiä, tai asiantuntijavierailu, jota seuraa pieni roolipeli käsitellystä aiheesta. Nuortenleirit ovat usein melko pitkiä, joten niihin kyllä mahtuu enemmänkin isompia ympäristökasvatuskokonaisuuksia. Kaksi on minimi, mutta on syytä huolehtia siitä, että leiriläiset eivät väsy. Toisaalta kaksi isompaa luonto-ohjelmaa riittää hyvin, jos väliin ripotellaan riittävästi mielekästä luontoteemaista pikkuohjelmaa: retkiä poimimaan syötäviä luonnonantimia, kartanlukuharjoituksia pienillä päiväretkillä, erilaisia aistiharjoitustehtäviä ja vanhasta uutta – tuunaushetkiä.

Nuortenleireille sopivat monet ihan samat ohjelmanumerot kuin lastenleireille, mutta muokattuina. Lisäksi jotkin ohjelmat sopivat paremmin vain nuortenleirille:

- pidemmät, vaativammat retket
- yöaikaan tehtävät retket, vaikka lepakoita ja valkolehdokkeja etsimään
- luentotyyppinen ohjelma, ei kuitenkaan liian koulumaisesti
- erilaiset asiantuntijavieraat tai ohjaajien omat esittelyt siitä, millainen aktivistiura on takana
- roolipelit, joissa eläydytään vaikka johonkin ympäristönsuojelun ongelmatilanteeseen ja etsitään siihen ratkaisuja
- paneelikeskustelut ja väittelyt esim. ympäristöongelmista tai hyväksyttävistä vaikuttamisen keinoista (näiden pohjaksi leiriläiset tarvitsevat materiaalia!)
- konkreettinen vaikuttaminen: voidaan kirjoittaa vetoomuksia tai suunnitella pienimuotoista kampanjaa

Itse olen miettinyt, joskaan en vielä toteuttanut, kantaaottavaa taideprojektia, jonka tulokset voisi myöhemmin julkistaa esimerkiksi jonkin kirjaston aulassa, kahvilassa tai Nuorten luonto –lehdessä. Tällainen toimisi samalla myös järjestön näkyvyyden lisääjänä.

Nuortenleiriohjelman vetämiseen ei välttämättä tarvita sen enempää erikoistietoa ja hienoja välineitä kuin lastenleireilläkään. Jos omaa osaamista tällaiseen on, se on toki plussaa, nuortenleirillä ehkä suuremmassa määrin kuin lastenleirillä.

Tästä takaisin Leiriohjaajille